Frågor om mikrolån

Ett mikrolån är ett lån av mindre storlek som du snabbt och enkelt kan söka. Du kan normalt låna mellan 1 000 kr och till cirka 5 000 kr. Numera har det dock blivit ganska vanligt med långivare som lånar ut upp till eller t o m mer än 10 000 kr i form av denna låneform. Mikrolån har även en väldigt kort återbetalningstid nämligen så kort som 30 dagar.

Mikrolånen är gjorde för att fylla en viss niche på marknaden. Mikrolånen är inriktade mot de som vill kunna låna små summor snabbt för att kunna använda pengarna till att kanske köpa något trevligt de stött på i en affär men som de inte kunnat köpa för tillfället. Detta då pengar för att täcka det inte har funnits på kontot.

Här är det starkt rekommenderat att inte låna några pengar då det kan bli mycket dyrt i längden om man inte betalar tillbaka sitt mikrolån. Är du tveksam ska du heller aldrig låna några pengar. Mikrolån passar för dem som vet att de har pengar inom 30 dagar för att betala tillbaka lånet (ibland är löptiden lite längre, t ex 60 eller 90 dagar men lånet är då också dyrare).

Det går bara att ta ett mikrolån åt gången från varje låneinstitut. När detta mikrolån sedan är återbetalat kan du söka ett nytt om du så vill. Vill man verkligen ha mer än ett lån åt gången så måste man skaffa ett lån hos två olika låneinstitut. Tänk bara på att se till att ha pengar som du kan betala tillbaka med.

Det vanligaste är att det inte går att delbetala ett mikrolån utan du förväntas betala tillbaka hela summan när löptiden har gått ut på ditt lån. Dock har de under de senaste åren blivit vanligare med mikrolån som sträcker sig över ett par månader och då blir det mer än en återbetalning.

De lite större lånebeloppen brukar ha t ex 60 eller 90 dagars löptid och i de fallen är det nästan alltid så att du delbetar varje månad. För 60 dagar är det alltså två delbetalningar och för 90 dagar tre stycken.

Det gäller lite olika för olika långivare. Vissa är riktigt snabba på att betala ut pengar och då kan det gå så snabbt som på 15 minuter. Det vanligaste är dock att en ansökan som godkänns innan klockan 13:00 på en vardag innebär att pengarna finns på kontot redan samma dag. Låneansökan som godkänns efter klockan 13:00 på en fredag eller under helgen kommer att betalas ut som senast måndag morgon. Sen finns det ju inget som säger att pengarna inte kan betalas ut snabbare än detta

Har du E-leg eller Bank-ID går det lite snabbare med din ansökan och det kan göra att du får pengarna lite snabbare totalt sett. Ofta brukar långivare också kunna betala ut snabbt just till de som harNordea personkonto, så med ett sådant får du pengarna ännu lite snabbare.

Låneinstitutet kommer att skicka ut en påminnelse till dig om du inte betalar tillbaka lånet i tid. Vanligtvis tillkommer då en påminnelseavgift på cirka 50 kr, det finns även risk att en förseningsavgift tillkommer. Betalar man inte in pengarna då kommer det hela att gå vidare till inkasso. Vill du läsa mer om vad som händer om man inte betalar en skuld i tid är tipset att du besöker Ekonomi-portalen som berättar vad som händer vidare om en skuld inte betalas.

Vissa långivare använder sig av UC för att göra kreditupplysningar medan andra väljer andra kreditupplysningsföretag istället. De som inte använder sig av UC:s tjänst kommer heller inte att registrera något hos UC och då påverkas inte din kreditvärdighet. Information vad som gäller varje långivare hittas enklast på deras egna hemsida.

Det är väldigt olika vilka regler som långivare har för just betalningsanmärkningar. En del nekar ansökan direkt om det finns en anmärkning men det finns också ett antal långivare som faktiskt kan tänkas godkänna dig. Dessa brukar titta på din ekonomi som en helhet istället för att stirra sig blinda på just betalningsanmärkningar och de nekar inte automatiskt personer som har anmärkningar utan istället tar hänsyn till alla fördelar och nackdelar.

Inga långivare kommer att fråga dig vad du ska använda pengarna till. Detta är helt din ensak så om du vill använda pengarna för att köpa en tröja, gå på krogen eller något helt annat så bestämmer du det själv. Det viktiga för långivarna är att du kan betala tillbaka pengarna och att du gör det vid löptidens slut.

De allra vanligaste mikrolånen som bankerna erbjuder ligger mellan 1 000 – 3 000 kr. Sen finns det ganska många som erbjuder dig som låntagare att även låna 4 000 – 6 000 kr. På senare tid har det även börjat dyka upp mikrolån på större belopp, hela vägen upp till 10 000 kr. Dessa högre belopp blir allt vanligare. De höga beloppen har också oftast en löptid på 60 eller 90 dagar.

Det kan även finnas regler hos låneinstituten som hindrar dig att ta deras största lån första gången. Det kan t ex vara så att du en gång först måste ha lånat 2 000 kr för att nästa gång få låna 3 000 kr. Alla har dock inte dessa regler så om du verkligen vill låna 3 000 kr första gången du tar ett SMSlån får du välja en långivare som inte har sådana krav.

Mikrolån och SMSlån får mycket kritik i media för att många drar på sig betalningsanmärkningar. Men enligt oss är det inte lånen i sig som är det farliga utan det är användningen av dem som kan vara farlig. Har du koll på din ekonomi och vet att det kommer in pengar som täcker lånekostnaden löptidens slut är det inte farligt alls att ta ett mikrolån.

Är det dock så att du inte är säker på att du har pengar för att betala tillbaka kan det vara farligt att ta ett mikrolån då det finns risk för ytterligare kostnader. Därför är tipset att aldrig söka ett lån om man inte är säker på att kunna betala tillbaka. Tänk också på att ett lån av det här slaget är relativt dyrt jämfört med andra typer av lån, så låna inte i onödan.

Ja du kan alltid ångra ett lån om du gör det i tid. Enligt lag har du 14 dagar på dig att ångra ditt lån och inom denna tid har du rätt att göra det. Du måste då betala tillbaka pengarna som du lånat och du får med största sannolikhet även betala ränta för den period du faktiskt lånade pengarna, vare sig det är 2 eller 12 dagar.

Räkna med att du måste betala tillbaka pengar på den redan bestämda förfallodagen. Låneinstituten godkänner normalt inte att flytta på återbetalningsdagen och betalar du inte i tid riskerar du förseningsavgift och dröjsmålsränta som gör ditt lån extra dyrt.

Det har börjat dyka upp fler och fler möjligheter att förlänga ditt lån ytterligare, t ex 14 eller 30 dagar. Detta är dock förenat med en extra kostnad så det är inget att rekommendera om det inte är nödvändigt. Långt ifrån alla långivare erbjuder en sådan tjänst.

Visa alla privatlån

Visa alla privatlån

Läs mer

Visa alla mikrolån

Visa alla mikrolån

Läs mer

visa alla företagslån

visa alla företagslån

Läs mer

frågor om privatlån

frågor om privatlån

Läs mer

frågor om mikrolån

frågor om mikrolån

Läs mer

vanliga frågor om lån

vanliga frågor om lån

Läs mer

ordlista

ordlista

Läs mer

Om vår tjänst!

Coolfinans.se är sidan där du kan jämföra lån. Vår tjänst är baserad på transparens och en fullständig tillgång till information. Med våra tjänster får du reda på vilket lån du ska välja.

Coolfinans är en konsumentvägledare för lån och krediter. Låna pengar utan säkerhet till låg ränta. Oberoende jämförelse av lån.

  • Bank/Företagslån upp till 1 000 000 kr.
  • Privatlån upp till 600 000 kr.​
  • Mikrolån upp till 50 000 kr.​

Affärspartners:

Dela oss på:

Frågor?